Ausztriai magyarok – magyarországi osztrákok – ügyvédje
Dr. Hahn Fanni Bécsben és Budapesten is praktizál

A magyar és az osztrák jogrendszer alapjai nagyon hasonlóak, ám annál több az eltérés a részletekben. Márpedig ezek ismerete nélkül kellemetlen meglepetések érhetik az Ausztriában vállalkozó magyarokat. Az eligazodásban segít a Budapesti és a Bécsi Ügyvédi Kamarában egyaránt bejegyzett ügyvédnő: dr. Hahn Fanni az alábbiakban a szervuszausztria.hu olvasóit alapvető információkkal látja el, szerkesztőségünk pedig közreadja az ő elérhetőségét.

A legjobb lenne, ha ügyfeleink nem akkor fordulnának hozzánk, amikor már megvan a baj, hanem előzetesen tájékozódnának – mondja dr. Hahn Fanni. Kellemes irodájában, a bécsi  Kärntner Ring egyik műemlékvédelem alatt álló gyönyörű épületében tapasztalatairól is beszél. Hogy például sokan próbálnak ismeretek nélkül, csupán álmaikat követve belevágni az ausztriai vállalkozásba, anélkül, hogy tudnák, mivel jár az itteni cégalapítás, és még inkább a cég működtetése. Itt nincs helye az ügyeskedésnek – mondja, miközben az is tény, hogy például az osztrák adóhatóság nem feltétlenül a büntetésre törekszik: inkább segítőkész és mindenképpen rugalmasabb, mint azt gondolnánk. Másrészt a konkrét tanácsadás nem csak az előírásokra, az engedélyek beszerzésének mikéntjére vonatkozik: legalább ilyen fontos elsajátítani az ausztriai vállalkozási kultúrát, ami alaposan eltér a magyarországi gyakorlattól. 

Hogyan lesz az Eötvös Loránd Tudományegyetem jogi karán diplomát szerzett ügyvédből európai közösségi jogász Bécsben?  Hahn Fanni – talán az otthonról hozott nyelvtudásnak köszönhetően is –  már az egyetemi évek alatt kapcsolatba került osztrák  irodákkal. Gyakornokként, később ügyvédjelöltként bécsi ügyvédi irodáknál, neves jogászok mellett dolgozott.  Ezekben az években már nagyon sok osztrák befektető vállalkozott Budapesten, a mindkét nyelven egyformán – ha szükséges, angolul is – tárgyalóképes, mindkét jogrendszert jól ismerő fiatal ügyvédnő immár önálló budapesti ügyvédként nagy ingatlanfejlesztési beruházásokat is végigkísérhetett. Ez a munka igencsak komplex tapasztalatszerzést jelentett, például a társasági jog, a bérlés/bérbeadás, a vendéglátó/szállodaipar speciális követelményrendszere terén. 

A gazdasági válság 2008 után egyre inkább éreztette hatását, az osztrák bankok ettől kezdve alig finanszíroztak magyarországi projekteket – egyidejűleg azonban élénkült a magyarok érdeklődése az ausztriai vállalkozás iránt.  Ez is hozzájárult ahhoz, hogy 2011-ben osztrák kollégákkal vidéki nagyvárosokban előadássorozaton adott általános tájékoztatást arról, hogyan lehet a bukás veszélye nélkül Ausztriában vállalkozni, céget alapítani. Az előadásokon feltett kérdésekből egyre inkább körvonalazódott, milyen nagy szükség van a tanácsadásra, segítségre: az ilyen terveket dédelgetők többsége rózsaszín szemüvegen át nézi a lehetőségeket, a realitással alig van tisztában – vagy éppen nem akarja figyelembe venni. 

Általában megfeledkeznek például a folyamatos működési költségekről, amelyek a minden megfontolás nélkül szerencsét próbálókat is sújtják. Ezeket bizony be kell kalkulálni, vagyis valamennyi tőke mindenképpen szükséges az indulásnál – hangsúlyozza az ügyvédnő. 

Az sem mindegy, hogy milyen cégformát választ az illető – ebben az adó tanácsadó tud a legtöbbet segíteni. Ő az, aki a projekt lényegének pontos ismeretében a várható költségek, adó és egyéb terhek figyelembevételével a legmegfelelőbb társasági formát javasolja. Az üzleti terv elengedhetetlen – és ezek után következhet a kapcsolatfelvétel az ügyvéddel, aki nemcsak a jogi környezetről tájékoztat, hanem az indulás pillanatáig végigkíséri ügyfelét, segíti az iparűzési és egyéb engedélyek beszerzésében és minden egyéb elintéznivalóban. Nem közömbös, hogy mindez magyar nyelven történik, ha közjegyző közbeiktatására van szükség – bizonyos lépéseknél ez elengedhetetlen -, akkor kétnyelvű szakembert javasol, kapcsolata van hites fordítóval, vagyis alaposan leegyszerűsödik a folyamat. 

Nem csak az ausztriai cégalapításhoz szükséges persze a megfelelő ismeret: a határon átnyúló szolgáltatás, amelyet elsősorban építőipari cégek részesítenek előnyben, legalább annyi buktatóval, és nem utolsósorban rengeteg papírmunkával jár. Bejelentkezések és bérigazolások tömegét várja el az osztrák hatóság, amely azután kíméletlenül ellenőriz és a legkisebb hiány esetén is büntet. Ijesztő összegekről szólhat a büntetés, amiből nemigen engednek. Ha viszont jogi útra terelődik az ügy – hívja fel a figyelmet az ügyvédnő – a bírósági szakaszban még mindig van remény, illetve szerény mozgástér. A legjobb azonban megelőzni a bajt, amihez már csak azért is érdemes szakszerű segítséget igénybe venni, mert ha nem is olyan gyorsan és soha nem visszamenőleges hatállyal, ám Ausztriában is szigorodnak a jogszabályok. Ezek naprakész ismerete “civiltől” aligha várható el. 

Az ausztriai magyarok szaporodó megbízásai 2010 őszétől bécsi jelenlétet tettek szükségessé. Ez az életforma rengeteg ingázással járt – 2015 tavaszától jó két éven át Budapest volt élete központja. Az ügyek képviselete miatt ismét egyre több lett a kiutazás: 2017 augusztusában a tartós bécsi letelepedés mellett döntött és ma újra Bécsben él. Eközben maga is végigjárt bizonyos lépcsőfokokat- amelyek minden más kitelepedőre  várnak -, lakás keresés, óvodai elhelyezés, beilleszkedés a mindennapokba. Mindez persze csak gazdagítja az ismeretkört, amelyből aztán a kevésbé tájékozottak is profitálnak. A “jó címen” lévő bécsi iroda egyébként afféle közép-kelet-európai központ, hiszen az osztrák kollégákon kívül horvát, cseh, lengyel származású és a nyelvet beszélő kolléga is dolgozik. 

Az állandó bécsi tartózkodás mellett természetesen rendkívüli esetben és kevésbé sürgős ügyben, alapos előzetes egyeztetéssel  Dr. Hahn Fanni Budapesten is fogad ügyfelet – annál is inkább mert a Frankel Leó úti iroda továbbra is működik. Bár fő profiljába a vállalkozások beindítása és működésének támogatása tartozik, szívesen segít magánszemélyek ügyes-bajos dolgaiban is, pl. öröklési ügyekben. Hahn Fanni elérhetősége itt találálható: http://www.hahn-law.huhahnfanni@hahn-law.hu

Vissza